Su Yumuşatma Cihazı
Su yumuşatma sistemleri ya da su yumuşatma, yumuşatma sistemi olarak ifade edilen su yumuşatma cihazı çeşitleri, suyu temizleyen ve suya sertlik veren unsurların temizlenmesini sağlar. Su yumuşatma cihazı özellikle Arıtma su; Alanya, Mahmutlar, Gazipaşa, Oba, Tosmur, Kestel, Avsallar, Konaklı, Cikcilli, Demirtaş, Kargacık, Anamur, Manavgat, Side, Serik gibi bölgelerde en fazla araştırılan cihazlardır. Su yumuşatma cihazı modelleri su içinde mevcut olan çözünmüş Ca ve Mg iyonları sertliğe yol açar. İyon değişimi sebebiyle suya sertlik katan iyonların alınması işlemi yumuşatma olarak ifade edilir.
Normal Sayfaya Git
Su Arıtma Cihazlarına Bak – Ücretsiz Deneyebilirsiniz!
Bilgi Al : +90 544 747 17 47
Sert su tüketimi genel olarak enerji sarfiyatını, temizlik maddesi kullanma zorunluluğunu arttıran bir unsurdur. Bunun dışında kimyasal tüketiminin de artmasına sebep olan sert sular; tesisatlarda, ısıtıcı cihazlarda, çamaşır, bulaşık, ütü gibi makinalarda, boya ve apre tesislerinde telafisi mümkün olmayan arızalara yol açmaktadır. Su yumuşatma cihazı sistemleri, reçine tankından elde edilen üniteler olmaktadır. Rejenerasyon işlemi zamana, kullanılan su debisine ya da çıkış suyu sertliğinin kontrolü ile ilgili olacak şekilde dizayn edilebilir. Bunun dışında tek tanktan üretilmiş olan ünitelerde, yumuşatma kapasitesi dolduğu zaman, ünite rejenerasyona geçtiği zaman sisteme yollanan su yumuşatılmamış sudur. Bundan dolayı da ham su olarak isimlendirilir. Kesintisiz şekilde yumuşak su elde edilmesi için iki tanklı olan su yumuşatma sistemleri kullanılır. Tek kolonlu olan otomatik yumuşatma sistemleri, aşırı su tüketimi olmayan konutlarda, ofislerde, otellerde ya da temizlik şirketleri için oldukça uygun sistemlerdir. Sert sular genel olarak sağlık için direkt olarak zararlı değildir. Ancak evsel ve endüstriyel işlemelrde ciddi sorunlara yol açar. Özellikle de endüstride kullanılan kazanlarda kireç tabakalarının ortaya çıkmasıyla ısı kayıpları ortaya çıkmaktadır. Diğer bir önemli sorun ise kireçli olan suların kullanıldığı her tür işlemin ciddi problemlere yol açmasıdır.
Genel olarak otomatilk olan su yumuşatma cihazı dört ana bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerden ilki sertlik oluşmasına yol açan iyonları yakalayan, yeterli değişim kapasitesi olan katyonik reçine olarak tanımlanır. İkinci bölümü ise bu katyonik reçinenin dolabileceği yeterli su basıncına dayanıklı olan mineral tankı olarak karşımıza çıkar. Üçüncü bölümde ise rejenerasyon uygulamasını sağlayan tuzlu suyun stoklanmasına destek olan tuz tankıdır. Dördüncü ve son bölümü ise ters yıkama uygulamasını gerçekleştiren tuzlu su ve reçineyi yıkayıp duruayan otomatik yumuşatma valfi olarak karşımıza çıkar.
Su yumuşatma sistemleri tasarlanırken bu aşamada kullaılan günük su debisi ve suyun ne denli kireçli olduğunun tespit edilmesi gerekir. Bu şekilde de zaman kontrollü olaran otomatik su yumuşatma sistemleri arasından en uygunu alınabilir. Su yumuşatma cihazlarının giriş ve çıkış bölümlerinde filtre kapları bulunur. Bu sayede de bu kapların içerisine tortu filtreleri yerleştirilebilir. Bunlar otomatik valfi korur. Çıkış bölümüne yerleştirilen filtre kabu ise sisteme reçine kaçışını engellemektedir. Eğer sus yumuşatma sistemi kaliteli ve doğru olarak tasarlanmış ise arzu edilen yumuşak suyu elde etmek mümkün olur. Bunun dışında kullanılan su yumuşatma reçinesi ömrü doğru bir projelendirme ile uzayacaktır.
Su yumuşatma cihazları; suda mevcut olan ve kireçlenmenin asıl sebebi olan kalsiyum yani Ca ve magnezyum yani Mg iyonlarının sudan alınması sebebiyle kullanılmaktadır. Neticede bu uygulamayı gerçekleştiren mineral tankında mevcut olan reçine olmaktadır. Oldukça basit iyon değişimi ile çalışmakta olan bu reçineler, ham suda mevcut olan kalsiyum ve magnezyum iyonlarını tespit eder. Bu iyonların yerine ise reçine yapısında mevcut olan sodyum iyonlarını bırakır. Bu sayede de su yumuşatma sistemleri suda sertliğe sebep olan minerallerin tutunmasını sağlar. Bu şekilde de yumuşak su elde etmeye yardımcı olur. Suyun sertliği ortadan kalkar ve makine ve ekipmanları, eşyaları kirecin kötü etkilerinden muhafaza eder.
Su Yumuşatma Sistemleri Hangi Prensip ile Çalışır?
Suyu yumuşatmanın en sağlıklı ve en kolay yolu; iyon değiştirme özelliğine sahip olan reçineyi kullanmaktır. Su, reçine içerisinde süzülür. Bu sayede de sertliğe sebep olan kalsiyum ve magnezyumun temizlenmesini sağlar. Bu şekilde de yumuşak su ortaya çıkar.
Su Yumuşatma Cihazı Nasıl Rejenere Olmaktadır?
Su yumuşatma cihazı içinde reçine tanecikleri bulundurur. Bu tanecikler doyma noktasına ulaşır ve daha sonra suya sertlik veren iyonları tutamaz duruma gelir. İşte bu noktada rejenere edilmeleri oldukça önem teşkil eder. Rejenerasyon uygulaması, su yumuşatma cihazının otomasyon valfi ile otomatik bir şekilde uygulanmaktadır. Reçinelerin doymasının ardından otomasyon valfi devreye girmektedir. İçerisinde mevcut olan tablet tuz, tuzlu suyu su yumuşatma cihazı tankına aktarır. Ardından su yumuşatma sistemindeki reçine, rejenere edilir. Daha sonra temiz su ile durulanır. Bu işlemden sonra fazla tuz ve sertlik mineralleri tanktan atılır. Su yumuşatma cihazı tekrar sertlik iyonlarını tutmak için bu şekilde hazırlanır. Su yumuşatma sistemi genel olarak dört ana sınıftan oluşmaktadır. Bunlar:
- Reçine tankı,
- Reçine,
- Otomasyon valfı,
- Tuzlu su tankı
Su Yumuşatma Sistemleri ve Rejenerasyon Nedir?
Rejenerasyon, yenileme anlamına gelen bir kelimedir. Özellikle su arıtma sektöründe kullanılan bu sistemin açıklaması; üzerinden sert su geçtikçe iyon değiştirme potansiyelini kaybeden reçinenin tuzlu su ile yıkanmasıyla yenilenmesine rejenerasyon adı verilmektedir. Reçine ilk olarak sodyum (Na) iyonları ile yüklü bir yapıya sahip olduğu için ve üzerinden sert su geçtikçe bünyesindeki Sodyum (Na) iyonlarını suya bırakmaktadır. Ardından bunun yerine sudaki sertliğe yol açan Kalsiyum (Ca) ve Magnezyum (Mg) iyonlarını alır. Reçinenin kaybettiği Na iyonları yenileme sırasında ise tuzdan karşılanır.
Su Yumuşatma için Kullanılan Reçine Ne Anlama Gelir?
Reçine, suni şekilde üretilmiş olan ve bünyesinde çapraz şekilde bağlı olan çeşitli polimerler barındırmaktadır. Anyonik ya da katyonik özellikleri olan bu malzeme esasında kimyasaldır. Su ile temasa geçtiğinde bünyesinde mevcut olan temel iyonu suda bulunan benzer yüklü iyonların değişmesini sağlayabilir. Sertlik durumunun ortadan kaldırılması için kullanılan katyonik tip iyon değiştirici reçineler Sodyum (Na) bazlı reçineler olmaktadır. Bunun dışında suda mevcut olan Kalsiyum (Ca) ve Magnezyumu (Mg) muhafaza eder. Bu sayede kendi bünyelerindeki Sodyum (Na) iyonlarını suya verirler. Dolayısıyla da yumuşatılan sularda Ca ve Mg iyonları mevcut değildir ancak Sodyum iyonu konsantrasyonu yüksek haldedir. Ne var ki yüksek Sodyum konsantrasyonu suyun kullanılabilirliğini olumsuz şekilde etkilememektedir.